Fysiotherapie

 

De praktijk is toegankelijk voor cliënten van alle leeftijden met orthopedische en neurologische aandoeningen van het bewegingsapparaat.

 

Indien uw aandoening buiten ons vakgebied valt, kunt u doorverwezen worden naar uw huisarts of een gespecialiseerde fysiotherapeut.

 

Alle medewerkers van de praktijk staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF en voldoen aan de laatste na- en bijscholingseisen.

 

 

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF)

 

Sinds 1 januari 2006 bestaat de mogelijkheid om zonder verwijzing van de huisarts een screening bij de fysiotherapeut aan te vragen. Tijdens de screening wordt beoordeeld of uw klacht in aanmerking komt voor een intake en onderzoek, waarna dit aansluitend of tijdens een nieuwe afspraak kan plaatsvinden.

 

Het is mogelijk dat bij de screening gegevens bekend worden waardoor behandeling van uw klacht niet mogelijk is. U krijgt

dan het advies om contact op te nemen met uw huisarts.

De huisarts zal dan al in het bezit zijn van het screeningsrapport.

 

 

De McKenziemethode

 

De mechanische diagnose en therapie voor aspecifieke rugklachten is ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut in Nieuw-Zeeland.

 

Het blijkt dat voor 80% van de aspecifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Dit feit leidt heden ten dage tot grote verwarring in de medische wereld. Men is naarstig op zoek naar de pathologisch-anatomische verklaringen van

één van de meest frequent voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. Het zijn aspecifieke rug- en nekklachten waar het McKenzie Concept zich mee bezig houdt.

 

Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie geen pathologisch-anatomisch model maar een ander classificatie-

model, gebaseerd op de symptomatologie van de patiënt. Bepaal welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt en stel daarna vast welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt gegeven kunnen worden. Doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van de therapie en therapeut te maken en de kans op herhalingen aanzienlijk te verkleinen.

 

De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut gerichte therapeutische (manuele) technieken gebruiken.

 

 

Manuele Lymfedrainage (volgens de methode Vodder)

 

Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

 

De Manuele Lymfedrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

 

De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfestelsel en door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

 

Hoe werkt Manuele Lymfedrainage?

Bij de Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht worden afgevoerd.

 

Hoe werkt Manuele Lymfedrainage?

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn.

 

De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksel, liezen en het gezicht. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

 

Behandelbare klachten

De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.

 

Zo behandelen wij onder andere patiënten met: zwellingen (oedeem), b.v. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie, verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen en spier-letsels, dystrofieën, reuma (ontstekingen), artrose (slijtage), het zenuwstelsel; b.v. M.S., gezichtsverlamming, migraine, klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen, keel-, neus- en ooraandoeningen, huidproblemen; b.v. chronische eczeem, acne, littekens, longaandoeningen; b.v. chronische bronchitis, longemfyseem, astma, bloedcirculatie-stoornissen; b.v. glaucoom, etalageziekten, open wonden, orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren (allergieën) en de darmen (ziekte van Crohn).

 

 

Tarieven

 

Vanaf 1 februari 2005 gelden voor de fysiotherapie vrije tarieven die per praktijk kunnen verschillen. Vrije tarieven gelden in die gevallen waarin de patiënt zelf de behandeling betaalt omdat er geen aanvullende verzekering afgesloten is die de behandeling vergoedt. De vrije tarieven liggen hoger dan de prijsafspraken met de zorgverzekeraars daar het debiteurenrisico door de praktijk zelf gedragen moet worden. In alle overige gevallen wordt het debiteurenrisico door de zorgverzekeraar gedragen.

 

De patiënt zal zich moeten realiseren dat hij, ondanks controle van de verzekeringsgegevens door de therapeut, uiteindelijk zelf verantwoordelijk blijft voor de vergoeding van de behandeling. De therapeut heeft namelijk geen zicht op het aantal behandelingen dat in een andere praktijk is verricht.

 

Tarieven 2020

 

 

Deelname Klachtenregeling

 

Heeft u een klacht over de praktijk of bent u ergens niet tevreden over, dan hopen wij dat u ons dat laat weten. Uw klacht zal serieus en in vertrouwen behandeld worden. Mocht uw klacht niet bespreekbaar zijn met uw fysiotherapeut, dan zijn de overige fysiotherapeuten in de praktijk bereid objectief te bemiddelen. Is er ondanks deze mogelijkheid geen bevredigende oplossing dan kunt u uw klacht indienen bij:

 

Centraal Bureau Fysiotherapie

Klachtencommissie

Postbus 248

3800 AE Amersfoort

Tel: 033 - 46 72 90 00

Website: www.fysionet.nl

 

 

Behandelmogelijkheden

 

De fysiotherapeuten zijn bekend met de volgende aandoeningen conform de diagnosecodelijst.

Lopes Diaslaan 97

1222 VC Hilversum

035 - 642 44 44

info@fysiotherapielopesdias.nl

Fysiotherapie

 

Toegankelijkheid

 

McKenziemethode

 

Oedeemtherapie

 

Tarieven

 

Klachtenregeling

 

Behandelmogelijkheden

terug